Allergisch of intolerant? Informeer je!

 

1Aardnoten
Ook wel pinda’s, apennoot, grondnoot of olienoot genaamd, en alle producten op basis van aardnoten (vb. arachideolie, eiwithydrolysaat, …). Aardnoten zijn onderandere terug te vinden in borrelnootjes, chili con carne, ontbijtgranen, pindakaas, sambal, saté, sauzen, seroendeng, …
2Ei
Eieren worden in veel producten gebruikt en komen ook voor onder de vorm van eipoeder, lysozyme (E1105), albumine, …. Je vindt het allergeen ei bvb in aardappelpuree, advocaat, batter, biscuits, bouillons, donuts, mayonaise, pasta, paté, quiche, schuimpjes, surimi, bewerkte vleeswaren, …
3Gluten
Gluten komen voor in meerdere graansoorten, met name in tarwe (zoals spelt en khorasantarwe), rogge, gerst, (onzuivere)haver of de hybride soorten daarvan, en in producten op basis van deze glutenbevattende granen. Gluten worden gebruikt in deegwaren, brood, paneermeel, ontbijtgranen, biscuits, sauzen, …..
4Lupine
Lupine is vergelijkbaar met soja en wordt ook vaak gebruikt als vervanger hiervan. Veruit de meeste toepassingen zijn te vinden in bakkerijproducten: brood, banket en biscuits. Ook in pasta, vleesvervangers en gepaneerde producten wordt lupine gebruikt.
5Melk
Het gaat om melk en producten op basis van melk met inbegrip van lactose. Melk vind je onderandere in aardappelpuree, bak- en braadproducten, bouillon, brood, chocolade, kaas, mayonaise, ontbijtproducten, pasta, ragout, roux, slagroom, vleeswaren, weipoeder, …
dcxMosterd
Het gaat om diverse types mosterdzaden (waaronder witte of gele mosterd, bruine of oriëntaalse mosterd en zwarte mosterd) en producten op basis van mosterd (vb. mosterdolie, …). Mosterd kan je terugvinden in azijn, chutney, groenten op zuur, kaas, ketchup, marinade, mayonaise, piccalilly saus, slasaus, specerijenmix, worst, …
kkjNoten
Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis van noten (vb. notenolie, amandelspijs, …). Noten worden gebruikt in snacks, chocoladepasta (hazelnoot), crackers, curry’s en sambal (macadamianoot), marsepein (amandel), muesli, nougat, pesto (met pijnboompitten), vegetarische vleesvervangers, worchestershire saus, …
8Schaaldieren
Bijvoorbeeld gamba’s, garnalen, krab, kreeft, scampi, Schaaldieren worden verwerkt in bouillabaisse,
kroepoek, sambal, surimi, sushi, …

9Selder
Onderandere bleekselder, bladselder, knolselder en selderijzaad en ook producten op basis van selderij (aroma’s bvb). Selder zit vaak in bouillons, kant-en-klare gerechten, marinades, kaas met kruiden, salades, seasonings, selderijzout, soep, soepgroenten, stoofschotels, vleeswaren, …

10Sesamzaad
Het gaat om sesamzaad en producten op basis van sesamzaad (vb. sesamolie, …). Sesam kan je terugvinden in falafel, hummus, energierepen, brood, gomas(h)io, specerijenmixen, Oosterse gerechten,…
11Soja
Soja is een peulvrucht waarbij de boontjes uit de peul worden verwerkt tot olie, lecithine (E322 – emulgator) of meel, en allerlei afgeleide producten. Soja vind je ondermeer terug in bouillonblokjes, chocolade, ijs, mayonaise, ontbijtgranen, seitan, snacks, tofu, vleesvervangers, worst, …
13Vis
Vis zit o.a. in gelatine op basis van vis, kaviaar, vitamine A (ritonol), vitamine D (calciferol), surimi (vaak met witvis bereid), aspic, … Afgeleide producten worden soms bereid uit sardines vb. E626-E629 en E630-635.
14Weekdieren
Het gaat om schelpdieren (zoals mosselen, oesters, St. Jacobsschelpen, scheermessen, …), inktvissen, slakken (escargots, alikruiken, wulken, kokkels) en producten op basis van weekdieren. Weekdieren kunnen aanwezig zijn in bouillabaisse, calamari, frutti di mare, paella, pulpo, tapas, …
vbZwaveldioxide – Sulfiet
Sulfiet komt van nature voor in bepaalde producten (vb. champignons, druiven, …), maar het is ook een levensmiddeladditief (E220-E228). Sulfiet moet pas vermeld worden indien er meer dan 10 mg/kg of liter aanwezig is. Sulfiet is vaak te vinden in aardappelproducten, aroma’s, additieven, brandy, gedroogde groenten of fruit, gekonfijte vruchten, gelatine, glucosestroop, biscuits, likeuren, paté, schaaldieren, wijn, worst, …