Het Pictogram

Over de campagne ‘Allergisch of Intolerant? Informeer je!’
Steeds meer mensen kampen met een voedselallergie of –intolerantie voor bepaalde eiwitten (allergenen) zoals gluten of lactose. De nieuwe nationale allergenenwetgeving (KB van 17 juli 2014 om precies te zijn) heeft de veiligheid van de ‘allergische’ consument voor ogen en vraagt wie niet-voorverpakte voeding verkoopt of serveert om klanten te informeren over de aanwezigheid van bepaalde allergenen. Het gaat om veertien allergenen: glutenhoudende granen waaronder tarwe, schaaldieren, eieren, vis, aardnoten (beter bekend als pindanoten), soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine en weekdieren. De campagne ‘Allergisch of intolerant? Informeer je!’ wil zowel de consument die allergisch of intolerant is als de horeca- of voedingszaak die losse voeding verkoopt of serveert, aanmoedigen om elkaar goed te informeren over allergenen. Waarvoor ben je als consument allergisch of intolerant? En welke allergenen bevat een product of gerecht? Woorden zeggen veel, beelden zeggen nog veel meer… Daarom ontwikkelden we een pictogram voor gebruik in horeca en voedingszaken. Wanneer je binnenkort het pictogram ziet, weet je dat de zaak aandacht heeft voor mensen met een voedselallergie of –intolerantie.

Over het pictogram

Het allergenenpictogram werd door consumenten gekozen uit verschillende voorstellen.

De finale versie werd beschreven als fris, aantrekkelijk, uitnodigend en servicegericht. Het meest duidelijke en makkelijkst ‘leesbare’ beeld. Ook de taalneutraliteit gaf uiteindelijk de doorslag. Op het pictogram wordt aan de hand van drie allergeneniconen expliciet verwezen naar de meest gekende en herkenbare allergenen m.n. gluten, melk en pindanoten.

Het gebruik van het allergenenpictogram is niet vrijblijvend
Het allergenenpictogram wordt uitgereikt aan horeca- en voedingszaken die zich engageren om alle wettelijke bepalingen inzake allergenen voor niet-voorverpakte levensmiddelen opgenomen in de Belgische en Europese regelgeving na te leven en om de juistheid van verstrekte informatie op het vlak van allergenen na te streven.

Het Allergenenpictogram aanvragen
Wie het pictogram graag op de deur, de menukaart, placemats, de website etc. wil afficheren kan het aanvragen op de homepagina.

De opstartprijs voor het allergenenpictogram bedraagt 290 euro, hierbij is inbegrepen :

– Interne audit ter controle van het allergenenmanagement

– Opleiding en oefening

– Rapport + to do lijst

– Eerste jaar abonnement

– Verplaatsingskosten binnen de regio West- en Oost- Vlaanderen

Jaarlijks abonnement kost 85€ per jaar. Wie een aanvraag indient, krijgt een uitnodiging om de engagementsverklaring te ondertekenen en het bewijs van opleiding door te sturen.

De organisatie beoordeelt en keurt de aanvraag goed. Na deze goedkeuring kan de aanvrager beschikken over het aangevraagd pictogram in digitaal en gedrukt formaat.

Verspreiding van het allergenenpictogram
Het allergenenpictogram komt in digitaal formaat en als sticker ter beschikking. Het pictogram kan gebruikt worden op alle communicatiemiddelen van de deelnemer.